Drodzy Rodzice, Uczniowie!
W okresie epidemii COVID-19 – szkoły i placówki funkcjonują w szczególnych warunkach. Jednak bez względu na stan nadzwyczajny – do priorytetowych zadań szkoły należy kształtowanie postaw prozdrowotnych uczniów, w tym nabywanie nawyków higienicznych oraz uczenie zachowań bezpiecznych dla zdrowia własnego i innych osób. Istotną kwestią jest także kształtowanie wśród uczniów postaw i nawyków prawidłowego odżywiania oraz uświadamianie korzyści płynących z aktywności fizycznej.
Pamiętajmy także o tym, aby inspirować dzieci do stosowania w codziennych czynnościach profilaktyki zdrowia.
Powyższej idei służą także działania realizowane w ramach „Programu dla szkół”, który ze względu na zmiany spowodowane wprowadzonymi obostrzeniami w zakresie funkcjonowania placówek oświatowych w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19 został poddany modyfikacji, a przyjęte w nim rozwiązania w roku szkolnym 2020/2021 pozwalają na bardziej elastyczną realizację zadań wynikających z ww. programu.
Proszę o zapoznanie się ze szczegółami dotyczącymi zmian w programie, które dostępne są w załączniku.
Przypominam program
„Owoce i warzywa w szkole oraz Mleko w szkole” ma na celu
skuteczne promowanie wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty nabiałowe.
W ramach programu dzieci klas I- V będą:
- otrzymywały owoce i warzywa oraz mleko i jego przetwory ( jogurty naturalne, twarożek, kefir)
- brały udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp.
W II semestrze program rozpocznie się na początku marca.
Dostawcą produktów jest firma „Owocówka” z Krośnic oraz „Gabi” z Wrocławia.
Życzymy smacznego
Pamiętajcie! Ogryzki, pestki, opakowania wrzucamy do odpowiednich koszy!
Informacja dotycząca prawidłowej realizacji „Programu dla szkół”
w roku szkolnym 2020/2021.