19 listopada klasy I c i II a miały okazję przeżyć niesamowitą przygodę edukacyjno- kulinarno-ruchową w gospodarstwie Państwa Sznajderów.

Zostaliśmy wspaniale przyjęci przez p. Emilię, która na początku opowiedziała nam o zdrowym odżywianiu oraz roli warzyw i owoców w życiu człowieka .

Wykładu o tematyce żywieniowej słuchaliśmy z zapartym tchem, niemalże jak bajki. Zachęcone do wzmacniania „armii dobrych bakterii” dzieci wzięły udział w degustacji – próbowały soków z kiszonych warzyw, zajadały się kiszonym czosnkiem, kalafiorem, kapustą i ogórkami.

W programie były też warsztaty kiszenia buraczków oraz przyrządzania surówki z kapusty kiszonej. Każde dziecko przygotowało własnoręcznie słoik z buraczkami  oraz miskę surówki. Nasi uczniowie spisali się na medal!

Po warsztatach skorzystaliśmy z placu zabaw, w ruch poszły bańki, piłka i rakiety do badmintona. Gospodarze zadbali nawet o szczegóły – na zewnątrz czekała na nas pyszna piernikowa herbata.

Po relaksie znowu zabraliśmy się do pracy – i to konkretnej, na polu! Większość z dzieci miała po raz pierwszy okazję uczestniczyć w wykopkach warzyw.  Dzieci aż rwały się do kopania, każdy chciał znaleźć jak najwięcej!  Wszystkie zebrane ziemniaki, buraki i marchew uczniowie zabrali ze sobą do domów.

Po skończonej pracy już czekało na nas ognisko i pieczone gorące ziemniaczki.  Kiełbaski  też smakowały wybornie! Wracaliśmy do domów zachwyceni!

Dziękujemy Pani Emilii oraz pracownikom Gospodarstwa i Milickiemu Stowarzyszeniu „Wspólna Droga” za tą wspaniałą wycieczkę.

 
W dniu 20 listopada klasa 6b wyjechała na wycieczkę do Wrocławia. Uczniowie miło spędzili czas na zwiedzaniu wystawy w Hydropolis oraz zajęciach warsztatowych Harry Krakers.

 

We wtorek, 12 listopada, klasa Va wybrała się na wycieczkę do Wrocławia. Najpierw była świetna zabawa w szukanie krasnali. Rynek i jego okolice zamieszkują sympatyczne skrzaty, które są ciekawostką i atrakcją stolicy Dolnego Śląska. Uczniowie zobaczyli również Ratusz, w którym mieści się Muzeum Historyczne, a także Uniwersytet Wrocławski. Głównym celem wycieczki była jednak lekcja w Muzeum Pana Tadeusza pn. „Kontusze i figatele”. Tematem było życie szlachty w dawnej Polsce. Klasa Va poznała obyczaje szlacheckie, ówczesną modę czy kuchnię. Uczniowie mieli okazję przymierzyć stroje szlacheckie i przygotować stół do posiłku podczas części warsztatowej lekcji.

23 października 2019 roku byliśmy na spektaklu pt. Kopciuszek. Aktorzy pięknie zagrali swoje role. Scenografia, efekty specjalne, kostiumy oraz historia Kopciuszka przeniesiona na deski teatru, bardzo nam się podobały. Oglądaliśmy spektakl z wielkim zainteresowaniem. Brawami dziękowalismy aktorom za wspaniałe przeżycia. Uczniowie klasy drugiej B.

18 października 2019 roku pojechalismy na wycieczkę do Dusznik. Wraz z rodzicami, rodzeństwem, babciami podziwialismy panoramę miasta z Ptasiej Góry. Odpoczywalismy w schronisku pod Muflonem. Odwiedziliśmy Dworek Chopina oraz pijalnie wód. Po obiedzie wzięliśmy udział w warsztatach czerpania papieru i lekcji muzealne w Muzeum Papiernictwa. Późnym wieczorem wróciliśmy do Milicza. To była bardzo udana wycieczka. Już planujemy kolejna wyprawę.

Uczniowie klasy II B z wychowawczyniami.