Warsztaty „Kryształy i czekolada” poprowadził doświadczony dydaktyk chemii i eksperymentu.
Pan Mateusz już wielokrotnie gościł w naszej szkole przeprowadzając ciekawe doświadczenia zgodne z podstawa programową chemii i fizyki dla uczniów naszej szkoły i zaproszonych szkół z naszego powiatu. Tym razem w lekcji chemii z elementami fizyki i matematyki uczestniczyli uczniowie klasy 7a, 7b, 8a oraz dwóch klas ILO w Miliczu wraz z nauczycielem chemii p. Małgorzatą Kulik. Łącznie 80 uczniów Wykonywało eksperymenty w Szkolnej Eko-Pracowni.
Uczniowie poznali budowę wybranych kryształów, tworzyli modele kryształu chlorku sodu. Poznawali metody hodowli różnych kryształów oraz potrzebie ich „ dokarmiania”. Dowiadywali się co zrobić aby uzyskać duże kryształy, jak odróżniać prawdziwe kryształy oraz od zwykłego kolorowego szkła. Uczniowie nauczyli się otrzymywać kryształy czekolady gorzkiej ( 80% kakao)oraz co zawiera wyrób czekoladopodobny i czy białą czekolada to też jest czekolada? Doświadczenia z czekoladą uczniowie prowadzili w obecności ciekłego azotu! Warsztaty zakończyły się słodka degustacją.
{gallery}2024/warszatyslocki{/gallery}