19 listopada klasy I c i II a miały okazję przeżyć niesamowitą przygodę edukacyjno- kulinarno-ruchową w gospodarstwie Państwa Sznajderów.
Zostaliśmy wspaniale przyjęci przez p. Emilię, która na początku opowiedziała nam o zdrowym odżywianiu oraz roli warzyw i owoców w życiu człowieka .
Wykładu o tematyce żywieniowej słuchaliśmy z zapartym tchem, niemalże jak bajki. Zachęcone do wzmacniania „armii dobrych bakterii” dzieci wzięły udział w degustacji – próbowały soków z kiszonych warzyw, zajadały się kiszonym czosnkiem, kalafiorem, kapustą i ogórkami.
W programie były też warsztaty kiszenia buraczków oraz przyrządzania surówki z kapusty kiszonej. Każde dziecko przygotowało własnoręcznie słoik z buraczkami oraz miskę surówki. Nasi uczniowie spisali się na medal!
Po warsztatach skorzystaliśmy z placu zabaw, w ruch poszły bańki, piłka i rakiety do badmintona. Gospodarze zadbali nawet o szczegóły – na zewnątrz czekała na nas pyszna piernikowa herbata.
Po relaksie znowu zabraliśmy się do pracy – i to konkretnej, na polu! Większość z dzieci miała po raz pierwszy okazję uczestniczyć w wykopkach warzyw. Dzieci aż rwały się do kopania, każdy chciał znaleźć jak najwięcej! Wszystkie zebrane ziemniaki, buraki i marchew uczniowie zabrali ze sobą do domów.
Po skończonej pracy już czekało na nas ognisko i pieczone gorące ziemniaczki. Kiełbaski też smakowały wybornie! Wracaliśmy do domów zachwyceni!
Dziękujemy Pani Emilii oraz pracownikom Gospodarstwa i Milickiemu Stowarzyszeniu „Wspólna Droga” za tą wspaniałą wycieczkę.